17 Aralık 2015 Perşembe

Gaziantep’i Farklı Kılan 10 Güzel Alan

Gaziantep denilince hemen ‘Doğu’nun Paris’i’ derler, Paris’le ortak özellikleri farklı olsada kültürel ve yaşam biçimi olarak baya bir farklılık gösterir Gaziantep. Mesela nohut dürümü Paris sokaklarında göremez, Almacı Pazarı’ndan geçerken içinize çektiğiniz baharat kokusunu hissedemezsiniz.  Eyfel Kulesi gibi metalik yapılardan çok taş duvarların olduğu bir şehir olma özelliğiyle Gaziantep’i Gaziantep yapan gelenlerin görmesi kalanların sık sık gitmesi gereken yerleri tüm Şirinnar dinleyenlerine ve okuyanlarına armağan ediyoruz.
Bunu yaparken de öyle çok yer olduğunu bunun hepsini bir kerede yazmanın listelemenin zor olduğunu görüp biraz kısıtladık …
10- Müzeler
Müzelerin hepsini yazmak bir yana okurken bile başını unutuyor insan. Adeta bir müzeler şehri olan Gaziantep’te aklımıza gelenleri en azından buralara gidilir dediklerimizi, görülmesi gereken yerleri yazdık.
Zeugma Müzesi
Zeugma Müzesi
Gaziantep Arkeoloji Müzesi-Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi-Hasan Süzer Etnografya Müzesi-Medusa Cam Müzesi-Ömer Ersoy Kültür Merkezi-Şahinbey Savaş Müzesi-Zeugma Mozaik Müzesi-Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi-Yesemek Açıkhava Müzesi-Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi-Oyun ve oyuncaklar müzesi-Bakır eserler müzesi-Atatürk anı müzesi
9-Bakırcılar Çarşısı-Almacı Pazarı
bakircilar-yeni2
Zaten turist denilince Gaziantep’te akla ilk gelen yer 1-Bakırcılar Çarşısı, 2-Kebap ve 3-İmam Çağdaş. Gidenler geçenler yani kısacası Bakırcılar çarşısı yakınlarında bir turist görenler bilir, çarşıyı bilenler direkt gider bilmeyenler hemen sorar; en az iki kere gidilir gelinir daha sonra Tütün Hanı’nda oturulur.
almacı pazarı
8-Camiler
Gaziantep tarihi çarşılar, müzeler gibi tarihi camileriyle de ünlü bir kent. Taştan yapısı heybetli görüntüleriyle yıllardır direngeç bir yapı gösteriyor.
Şıh Camii
Şıh Camii
7-Kiliseler
Gaziantep eski Ermeni nüfusunun yoğun olduğu bölgelerden çoğu eski taş evlerin sahipleri Ermenilerin ibadet edebilmesi için birden fazla kilise kentte mevcut. Ancak Ermenilerin kentten ayrılmasından sonra Kilise’ler fiziksel yapısını korusa da işlevsel olarak değişmiş durumda bazıları cami bazıları ise kültür merkezi olarak kullanılıyor. Ancak tarihi dokusunun görende eski Gaziantep’i hatırlattığı için hala çok güzel ve çok değerliler.
Gaziantepdeki-en-etkileyici-binalardan-biri-Kendirli-Gazi-Kultur-Merkezi.-1860-yilinda-kilise-olarak
Kendirli Kilisesi
6-Hanlar
Gaziantep hanların, pasajların, çarşıların tarihin vücut bulmuş hali, sizi bir Ortadoğu coğrafyasından alıp Türkiye’nin tüm güzelliklerini içererek modern batı görünümüyle harmanlamayı amaç edinmiş bir şehir. Yeniyle eskinin birbirini değiştirmeden hiç de eğreti durmadan tamamladığı bir şehir. Ve elbette Gaziantep’in hanları…
Şıra Hanı
Şıra Hanı
5-Hamamlar
O türkülere konu olmuş Türkiye’nin batıda Finlandiya ile tek ortak olma özelliğine sahip kültürel mirası, temizliğin simgesi ve eli keseli adamlarıyla hamamlar, hamamlarımız. Antep’in hamamları, ünlüdür bilmeyen ayıp eder.
Naib Hamamı
Naib Hamamı
4-Tarihi Kahveler
Turistin Gaziantep’teki ritüelidir, İmam Çağdaş’ta kebap yiyip 600 yılı aşkın yapısıyla Tahmis’te kahve içmek, sohbet edip çalgıcıları dinlemek, fotoğraf çektirmek…
tahmis
3-Kale
‘Antep’in kalesine astılar fermanımı’ dizelerinde geçen meşhur Gaziantep Kalesi. Panaroma müzesi ve Antep manzarası; Kale altının huzur dolu evleri dükkanları Gaziantep’e gelenlerin ilk görmesi kalanların gidip nefes alacağı yerler.
2-Doğal Güzellikleri
Rumkale, Dülük gibi doğal güzellikleri tekne turları piknik alanlarıyla Gaziantep bir insana tüm sosyal ihtiyaçlarını karşılayan bir kent.
Rumkale
Rumkale
1-Bey Mahallesi
Antep evleri, tarihi dar sokakları otantik kafeleri, keman yapan adamları taş yolları film setleriyle Bey Mahallesi. Cenani Konağı, Atatürk eviyle tarihin derinliklerine yolculuk.
bey_mahallesi2
Gaziantep gelinesi görülesi bir yer…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder