14 Ocak 2016 Perşembe

Gaziantep’te Suç Oranı Arttı


Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, 2015 yılına damga vuran suç oranlarını ve adliyeye yansıyan dava dosyalarını değerlendirerek Gaziantep’teki IŞİD, iflas erteleme davası açan sanayiciler, cinsel istismar suçları, icra dosyaları gibi gündeme damga vuran olaylarda önemli artış olduğuna dikkat çekti. 
Son bir yıl içerisinde Gaziantep’te IŞİD mensubu terör örgüt mensubu sayısının yüzde yüze yakın artış gösterdiğini gazetemize açıklayan Şarklı, “Gaziantep’te 2014 yılında 408 olan IŞİD terör örgütü dava dosyası 2015 yılında 747’ye yükseldi. Gaziantep’in istihbaratı çok zayıf. 9 IŞİD’li ise sorgulanmadan sınırdan salıverildi” dedi. Sanayicilerin adliyeye yansıyan iflas erteleme dosya sayılarını da açıklayan Şarklı, Gaziantepli sanayicilerin ne denli zor durumda olduğuna ışık tuttu. 
GAZİANTEP IŞİD’İN MERKEZİ OLDU IŞİD’Lİ SUÇ ORANI YÜZDE YÜZ ARTTI
2014 yılında IŞİD terör örgütü mensubu kişi sayısının 408 iken 2015 yılında bu sayının yüzde yüze yakın bir artış göstererek 747’ye yükseldiğini ve Gaziantep’teki en korkunç suç oranının IŞİD olduğunu açıklayan Şarklı, “Suçlar içinde en büyük tehlikeyi oluşturan ise şüphesiz IŞİD’tir. 2014 yılında IŞİD terör örgütü mensubu olmaktan suçlanan kişi sayısı 408 kişi iken 2015 yılında bu sayı 747’ye yükselmiş ve yüzde yüze yakın bir artış gerçekleşmiş. Suç işlenme çeşitlerine baktığımızda en çok işlenen suç hırsızlık. 2014 yılında da 2015 yılında da hırsızlık birinciliği elden bırakmıyor. Önceki yıla oranla yaralama suçları yüzde 8’lik, uyuşturucu suçunda 18’lik bir artış, yağmalama suçunda yüzde 22’lik bir artış, cinsel istismar suçunda yüzde 8’lik artış ortaya çıktı” şeklinde açıklama yaptı. 
IŞİD BÜYÜK TEHLİKE
İŞID konusundaki tedirginliğin devam ettiğini dile getiren Şarklı, ‘’ Gaziantep Valiliği tarafından IŞİD mensubu olduğu belirtilen 9 kişi yakalandı ve göç idaresine teslim edildi. İdari makamların adliyeye sevk etmeden sınırdan gönderilmesi de yanlış bir uygulamadır. Terör örgütü olup olunmadığının kararını mahkeme ya da savcılık vermesi gerekiyordu. Şüphe kapsamında baktığımızda belki de sınırdan gönderilen kişilerin bazıları Ankara katliamında etkin rol oynamıştır. Gaziantep’te IŞİD korkunç derecede artış göstermiştir. Belirtmiş olduğumuz IŞİD’li suç dosyası oranı yalnız bize yansıyan şeklini açıklıyoruz. Bir de kendi özel avukatını tutan IŞİD şüphelisi kişiler de mevcut” dedi.  
SANAYİDE YÜZDE 350 İFLAS ORANI ARTTI
Gaziantep’te 2014 yılında sayısı 4 olan iflas erteleme davası açan sanayicinin 2015 yılında 14’e yükseldiğini ve işçi çıkartmaları ile firmalarda küçülmelere gidildiğini vurgulayan Şarklı, “Anadolu kaplanları diye tabir edilen orta ölçekli organize sanayi firmalarından 2014 yılında yalnız 2 tanesi iflas erteleme davası açarken 2015 yılında bu oran 14’e yükselmiştir. Gaziantep’te çoğu firma iflas erteleme davası açıyor. Sanayicilerin durumu hiç iç açıcı değil. Seçim ve seçim sonrası yaşanan süreçte Irak, İran ve Rusya ile yaşanan sıkıntılar sanayicimize olumsuz yansıdı. Firmalar ihraç edemediğinden dolayı iflas erteleme davası açmak durumunda kaldı. 14 büyük sanayicinin iflas erteleme davası açması durumun ekonomi yönünden kötüye gittiğini gösteriyor. Sanayicilerin ekonomik olarak kötü durumda olması ve iflas erteleme davası açması aynı zamanda küçülmeye gitmeye ve işçi çıkartmaya da yol açmıştır.” dedi. 
GAZİANTEP NÜFUSUNUN BEŞTE BİRİ İCRALIK
Gaziantep’te 2015 yılı içerisinde toplamda 315 bin icra dosyasının açıldığını ve şehir nüfusunun beşte birinin icralık durumda olduğunu vurgulayan Şarklı, “Gaziantep Barosu olarak 2014 yılında 22 bin 270 avukat görevlendirmesi yapıldı. Avukat tahsis edilme oranı 2015 yılında 23 bin 657’ye yükseldi ve yüzde 6’lık artış ortaya çıktı. Geçen yıl Gaziantep’te 130 bin icra dosyası açıldı. 2015 yılında ise bu oran 160 bine çıkarak  yüzde 20 icra oranı arttı. Gaziantep’teki tüm icra sayısına baktığımızda 315 bin. Bu rakam Gaziantep nüfusunun beşte biri” ifadelerine yer verdi.
İSTİHBARAT EKSİK KALDI
Emniyet tarafından belirlenen 21 IŞİD terör örgütü mensubu kişinin bir şekilde yollarının Gaziantep’ten geçtiğini ve Türkiye genelinde yaşanan katliamlarda şahısların rollerinin olabileceğini söyleyerek istihbarat anlamında Gaziantep’in zayıf kaldığına değinen Şarklı, “Dokumacı gurupları ve emniyetin belirlediği 21 IŞİD’li kişinin yolu bir şekilde Gaziantep’ten geçmiş. Öncelikle istihbaratlarımız sorgulanmalı. İyi bir istihbarat servisimiz olsaydı Suruç’ta 35 genç ölmeyecekti. Suruç katliamı iyi bir şekilde analiz edilseydi Ankara katliamı olmayacaktı. İstihbarat anlamında büyük eksikliğimiz var. Gaziantep’te şans üzerine yaşıyoruz” açıklamalarında bulundu. 
İÇ GÜVENLİK YASASI TERÖRÜ DURDURAMADI
İç güvenlik yasasının terör faaliyetlerini azaltmak için çıkartılmasına karşın terör faillerinin ve şehit polis, asker sayısının hızla arttığını aktaran Şarklı, “İç güvenlik yasasının çıkalı 8 aya yakın bir süre olmasına karşın şehit sayısı hiçbir şekilde azalmadı. Aksine şehit sayısı gün geçtikçe artmıştır. Bunun vebalini birileri ödemek zorunda” dedi. 
BOŞANMA DAVASINDA TÜRKİYE’DE 5. SIRADAYIZ
Gaziantep’in eşlerin boşanması ve aile düzeninin bozulması sıralamasında Türkiye genelinde ilk beşe girdiğini ve 2014 yılında 836 olan boşanma davasının 2015 yılında 898’e yükseldiğini belirten Şarklı, “Gaziantep’te boşanma davalarında da yüzde 8’lik bir dava artışı söz konusu. Maddi durumu iyi olmayıp boşanmak istemiyle açılan davalara görevlendirilen avukat sayısı 2014 yılında 836 iken 2015 yılında sayı 898’e yükselmiş. Boşanma sebepleri arasında gösterilen en büyük etken her yıl olduğu gibi bu yıl da yine ekonomik sorunlar oldu. Gaziantep, Türkiye’de eşlerin boşanması sıralamasında ilk beşe giriyor” ifadelerinde  bulundu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder