12 Ocak 2016 Salı

Türkiye’nin İlk AVM’si: Büyük Pasaj


Mezopotamya ve Akdeniz’in kesiştiği nokta, bir çok imparatorluğun hüküm sürdüğü topraklar, işgale uğramış bir kent ve elbette akabinde zaferin de kalesi olmuş bir kent, Gaziantep.

_MG_4715
Tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep’te tarihin en eski alışveriş merkezlerinden biri de bulunuyor. Yüzyıllardır bir ticaret merkezi olan Gaziantep çarşılarıyla, yemekleriyle, kalesiyle ne kadar ünlüyse Büyük Pasaj’la da o kadar ünlü. Yıllardır süregelen, esnaflık kültürü, babadan oğula devreden dükkanlar, ticaretin para kazanmak için olması bir yana bir kültür olduğu için yaşamasını savunan insanların olduğu bir yer, Büyük Pasaj. 

_MG_4718
Gaziantep’in ve Türkiye’nin ilk alışveriş merkezi diyebileceğimiz bu mekanda esnaflarla konuştuk, küreselleşmiş bir dünya ve post modernizmin getirdiği o alışveriş çılgınlığına karşı çıkmış insanların ne yaptıklarını sorduk, onlar da bize anlattı.

_MG_4716
Daha önceleri Han görevi gördüğünü söyleyen Büyük Pasaj Derneği Başkan Yardımcısı Hüseyin Yaz 1965’lerden beridir pasajın alışveriş merkezi olarak kullandığını belirtiyor.  1969’dan beridir aile geleneği olarak Büyük Pasaj’da esnaflık yaptıklarını söyleyen Yaz pasajın turistler tarafından çok fazla ziyaret edildiğini vurguluyor. Hüseyin Gazianteplilerin de uzun yıllar sonra pasajdan alışveriş yapmaya başladıklarını belirtirken de ilginç bir bilgi paylaşıyor. Yürüyen merdivenin Türkiye’de ilk olarak Büyük Pasaj’a getirildiğini söylüyor. Dernek Başkanı Mustafa Demir ise pasajda bulunamayacak bir şeyin olmadığını belirtirken istediğiniz her ürünü burada bulabilirsiniz diyor.

_MG_4719
Başkan Mustafa Demir’le pasajı gezmeye devam ederken her biri onlarca çeşidiyle bir çok ürün göze çarpıyor.  
_MG_4722
Gaziantep’in İlk Saatçisi de Büyük Pasaj’da
Gaziantep’in ve Büyük Pasaj’ın en eski saatçisi İmam Çitçi 1968’den beridir bu işi yaptığını söylüyor. Saatçiliğin bir sanat olduğunu söyleyen Çiftçi bu işin bir zarafet, estetik olduğunu belirtiyor.


_MG_4776
Yaklaşık 250’ye yakın dükkanın bulunduğu pasajda bulamayacağınız bir ürün yok, pazarlık yapılabiliyor, biraz da belediyeden yardım alabilirlerse bu kültürün daha uzun süreceğini söylüyorlar. Gaziantep’te olanların ve elbette Gaziantep’e gelenlerin uğramadan geçmemeleri gereken bir yer, Büyük Pasaj.
İşte Büyük Pasaj’dan bir kaç fotoğraf daha:


_MG_4731
_MG_4737
_MG_4727_MG_4748_MG_4753_MG_4754

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder